Het weer op Curacao: wanneer is de lekkerste periode?

weer-curacao-3Nu ik een tijd op Curaçao woon en ik redelijk fanatiek het weer volg vanwege het watersporten en de natuurlijke bewatering van mijn tuin, wil ik graag mijn mening geven over het weer op Curaçao. Ook misschien voor jou interessant om te kijken wanneer je op vakantie gaat. Of wanneer je nou eigenlijk je huis moet verven.

Het weer van Curaçao is onder te verdelen in 3 periodes: het regenseizoen, het windseizoen en de zomer. De ene periode is geweldiger dan de andere natuurlijk (het blijft de Caribbean en dus positief blijven!). Uiteindelijk geef ik mijn mening over de beste periode om op Curaçao te verblijven.

Oktober tot december: Het regenseizoen
weer-curacao-2Normaal gesproken gaat het in deze periode regenen. Mits El Nino (warme golfstroom) niet langskomt, regent het eigenlijk best vaak. Veelal is dit ’s nachts maar zeker ook overdag. Dit zijn hele flinke buien die in een korte periode vallen. Het regent bijna net zoveel als in Nederland maar dan niet verspreid over het hele jaar. Als je dat in gedachten houdt, bedenk maar hoeveel water er in 1 keer de hemel uit komt.

Let ook goed op: door de hevige buien gaat het verkeer ongeveer 20 rijden. Dit komt omdat het na een periode van droogte ontzettend glad wordt. Hoezo? Het ijzelt toch niet? Dat klopt, maar er ligt veel rubber en olie op de weg. Zodra er water op valt, wordt het spekglad. Ik heb tot nu toe 2 keer een 360 gedraaid.

Curaçao is niet zo groot, maar dit is dus het vreemde: het kan bij jou thuis regenen, maar 2 km verderop totaal niet. Het is ontzettend plaatselijk. Regen vormt zich ook voornamelijk boven het land en sommige delen van Curaçao zijn smaller. Bij Westpunt noemen ze het ook wel eens The Green Belt. Doorgaans regent het daar meer en dat komt vooral door het ‘hooggebergte’.

weer-curacao-1Door de regen ontstaan er veel plassen. Dit vinden de muggen weer fijn omdat zij in stilstaand water lekker kunnen broeien. Dus zorg dat je genoeg muggenspray hebt en kijk uit voor de Djenge-mug. Door het onweer komen er ook flink veel onweersvliegen, dus je lampen op het huis kunnen flink zwart gaan zien van de beesten.

Waar je zeker op moet letten zijn de geweldige regenbogen die je ziet. Over het algemeen is het dus ‘s nachts en in de ochtend bewolkt maar bijna altijd trekt het rond een uur of drie helemaal open.

Januari tot juli: Het windseizoen
Doordat de regen flink zijn werk heeft gedaan, is Curaçao omgetoverd tot een groen paradijs. Normaal is Curaçao ook redelijk groen, maar alles staat nu echt in volle bloei. Zelfs is er groen gras langs de weg te vinden.

curacao-weer-2In de eerste twee maanden is het wat kouder (29 graden). Dit heeft vooral zijn invloed op de volgende ‘luxeproblemen’:
– ’s avonds op de porch krijgen mensen het koud en doen zelfs lange mouwen aan
– heb je geen warm water dan is die douche toch echt verschrikkelijk koud (wel goed tegen de waterverspilling. En water is toch heel duur op Curaçao, dus een lagere rekening)
– Het is ‘koud’ als je gaat zwemmen in het water (ongeveer 26 graden watertemperatuur)

De grootste verandering zit hem in het begin van het windseizoen. Het gaat echt flink waaien met windkrachten van 5 tot 7. Terrassen moeten servetjes vastzetten en een asbak is niet meer bruikbaar zonder een laagje water om het wegwaaiende as tegen te gaan.

Er wordt gezegd dat er in mei nog een kort regenseizoen voorkomt waarbij een aantal planten en bomen spontaan weer gaan bloeien. Langzaam richting juli wordt het steeds iets warmer en is de temperatuur aangenaam.

Augustus tot oktober: De zomer
curacao-weer-1Als er al sprake kan zijn van seizoenen, dan moet dat in deze periode zijn en dan is het wel ‘zomer’. Dit is voor mij de minst prettige periode. Op een bepaald moment loop je naar buiten en merk je dat de wind weggevallen is: de palmbladeren bewegen niet meer en zonder zweten iets doen, is er niet meer bij. Wat wordt het HEET! Als je geen airco in je auto hebt, ga niet op pad. Doe niet te veel in de zon, want je krijgt een zonnesteek. Curaçao ziet er ook nog eens redelijk droog uit.

Deze maand geeft met recht het klimaat van Curaçao aan: tropisch.

Een bijkomend praktisch nadeel: doordat het zo warm is gaat het gebruik van de airco’s flink omhoog. Hierdoor komt Aqualectra doorgaans flink aan de top van zijn capaciteit en daardoor vliegt de stroom er meerdere malen uit. Ze gaan dan wijken ‘schakelen’. Hier heb je overigens bij de grotere resorts minder last van omdat die meestal voorrang hebben op andere wijken om weer stroom te krijgen.

Eindconclusie
natuurcuracaoVoor mij zijn met stip de maanden februari en maart de beste maanden op Curaçao. Het is niet al te warm door de wind en Curaçao ligt er werkelijk prachtig bij. Dit is niet gegarandeerd maar dan de kans is het grootst.

Ik ben heel benieuwd hoe jij het klimaat van Curaçao ziet en dan vooral wanneer de allerbeste periode voor jou is om hier te verblijven. Laat je horen!

Sites voor weerberichten
meteo.cw geeft een accuraat weerbericht en belangrijke waarschuwingen indien nodig.
Windfinder Curacao geeft vooral windinformatie maar ook temperatuur, staat van de zee etc.

Dit jaar op vakantie en een keuze kunnen maken wanneer?
Kijk voor aanbiedingen op:

37 Reacties op "Het weer op Curacao: wanneer is de lekkerste periode?"

 1. michiel says:

  sjesus, ik wou dat ik zo’n column kon schrijven over het weer in tilburg tegenwoordig. De woorden “handschoenen” “sjaal” “dikke jas” en “verwarming aan” zijn op curacao niet echt van toepassing denkikzo.

  mmmm GOOD TIMES!

 2. Henk says:

  Hallo en goedenavond dear sir,

  hoe kan ik mij het beste inschrijven als werk- en woning-, voor een helaas lichtgehandicapt joe Korsou, zoekende? Wil echt heel graag terug naar mijn vadereiland en daar dan ook werken en leuk wonen. En ook weer plezier krijgen in mijn leven.

  Ben echt heel benieuwd naar uw antwoorden, masha danki hiervoor en vriendelijke groet,

  Henk

 3. Pjotr says:

  Leuke stukjes schrijf je. Ik neem aan dat je op Curacao woont. Ik ben vorig jaar op Curacao geweest. In september…. Mijn god! Wat een XXXXhitte zeg en geen wind. In ieder geval heel weinig wind. Ik heb heeeel veel in het water gelegen. Maar ontzettend genoten. Maar uh, nu kom ik over een week of 5 weer. Blijf een week of drie. Hoe is over het algemeen het weer in januari?
  Ik hoop van je te horen.

  Greets
  Pjotr

 4. Sebastiaan says:

  @Pjotr Ik woon inderdaad op Curacao. Over het algemeen in januari heb je niet zo veel last meer van het regenseizoen. We zitten er nu middenin! Je weet het met het weer nooit, maar in Januari is het in ieder geval niet zo heel warm als in september en veel meer zon als nu en wat meer wind, dus ik ga er vanuit dat je een topvakantie hebt!

 5. Herbert van Oeveren says:

  Hallo iedereen,

  Ik ben op zoek naar iemand die mij in contact wil brengen die over de olie vervuiling gaat. Namelijk olie op wegen als zo op stranden. Oil cs B.V. heeft daar de oplossing voor om alles op te ruimen. Mijn informant die ons begeleid
  kan een provisie ontvangen tot 10% van de bruto omzet. Vervuiling kost in de meeste gevallen om het op te ruimen heel duur. Aan de Europese kust gaat het om
  1.2 mln per vierkante km. Op You Tube kun je de machine zien werken op een olie strand (demo) voor de Rijkswaterstaat. Snel,schoon en weinig kosten voor het overgebleven/meegenomen schoon zand plus minus de werkdiepte 2 cm tot 8 cm.
  Van hebben horen zeggen is er bij de raffinaderij een heleboel vervuiling van olie. Laat mij weten als u daar meer van kunt vertellen, Of door via een Nederlandse correspondent.

  Vr.gr. Herbert
  Oil c.s. B.V.
  Mercurius B.V.
  Tel:0031623470804

 6. webmaster says:

  @Herbert Volgens mij moet je dan gewoon contact opnemen met de regering van Curacao.

 7. Nicole says:

  Ik ben de eerste 2 weken van december in Curacao, wat voor weer kan ik verwachten? Echt veel regen? Ik hoop dat ik toch wat kan bruinen in die periode… *help* haha.

 8. lies says:

  Hoi Sebastiaan.

  Ik ga volgende week vrijdag naar Curacao, wat voor weer is het er nu? Op internet staat op de ene website regen en bij de ander weer een zonnetje. Ben toch wel benieuwd wat het weer er nu echt is? Ik hoop wel dat het zonnetje schijnt, want voor regen hoef ik niet op vakantie.

  Groetjes.

 9. Sebastiaan says:

  Het weer op Curacao is heel erg veranderlijk, dus het is heel moeilijk te zeggen. Tot nu toe hebben we nog een lekker windje en regent het ‘s nachts en dat is allemaal mooi, want anders is het heel warm!

  Overigens komt het maar weinig voor dat de hemel helemaal blauw is. Wolken zijn er bijna altijd en dat is maar goed ook want dit zorgt voor vele malen mooiere zonsondergangen. En die zijn op dit moment grandioos!

  Even voor de duidelijkheid voor een ieder die dit leest: ik ben absoluut GEEN expert in het weer. Bovenstaand artikel is ook gebaseerd op hoe het weer door de maanden heen ervaren wordt. Nogmaals, het weer kan hier redelijk snel omslaan zeker in het orkaanseizoen, waar je invloeden hebt van stormen/ depressies in de rest van het Caribisch gebied. Maar maak je geen zorgen: de kans dat je niet geweldig gebruind teruggaat naar Nederland is HEEL klein!! Het weer is hier over het jaar genomen echt helemaal te gek en bijna perfectie.

 10. Janneke says:

  hallo,
  wat een leuke site! Mijn man en ik gaan in juni voor het eerst narar Curacao, en zijn heel erg benieuwd.
  Voor zover ik uw informatie lees hebben wij de goede periode uitgezocht wat het weer betreft.
  In nedeland is het tot nu toe heel slecht en absoluut geen voorjaar!
  wij verlangen heel erg naar een zonnetje en een mooie omgeving.

  mischien tot ziens,

  Janneke

 11. Albert says:

  Hallo, wij gaan al jaren ieder jaar naar dit prachtige stukje van ons koninkrijk en meestal in de periode februari/maart we kunnen het dan ook volledig eens zijn met deze eindconclusie.

 12. Kathy says:

  Hallo,

  Hoe groot is de kans op hevige stormen en orkanen in september? We willen namelijk onze huwelijksreis boeken…

  Alvast bedankt.

 13. Sebastiaan says:

  Hallo Kathy,

  hoe groot een kans voor stormen is, dat is zeer moeilijk te zeggen. September is in het orkaanseizoen dus de kans is hoger dan in bijvoorbeeld februari of maart. Je kan er in ieder geval zeker van zijn dat de temperatuur goed is. Daarnaast heeft Curacao het geluk dat het onder de hurricane belt ligt en over het algemeen geen directe last heeft van orkanen.

  Veel plezier!

 14. Lianne says:

  Hallo Sebastiaan,

  Wij zijn al 2x eerder op Curaçao geweest, begin december en begin juni. Beide keren hebben wij heerlijk weer gehad! Nu is ons plan om begin oktober weer voor 2 weken naar Curaçao te gaan, maar twijfelen nog ivm de regen. Wij gaan naar curacao voor de heerlijke stranden en om te duiken. Is oktober dan een goede maand om te gaan? Af en toe een korte regenbui is voor ons geen probleem, maar dagenlang regen zitten we natuurlijk niet op te wachten. Ben benieuwd naar je reactie!

  Gr. Lianne

 15. Sebastiaan says:

  Hallo Lianne,

  het is eigenlijk hetzelfde als mijn reactie aan Kathy. De kans op dagenlang regenen is sowieso klein. Dat heb ik in ieder geval nog niet meegemaakt. Als je 2 weken komt, zou ik me persoonlijk geen zorgen maken.

  Veel plezier en geniet van Curacao!

 16. loes says:

  Hoi Sebastiaan,

  Hoe is het weer op Curaçao op dit moment en hoe zijn de vooruitzichten voor volgende week.? Op weeronline geeft ie namelijk erg slecht weer aan in curaçao voor volgende week . We weten niet of dit ook werkelijk zo is.

  Groetjes

 17. Sebastiaan says:

  Hi Loes,

  op dit moment is het aan het regenen. Het regenseizoen is wel een beetje begonnen. Maar zoals eerder al in de comments gezegd, you never know en dagenlang regent het eigenlijk nooit. 2 dagen geleden was het straks blauw. Maar… Curacao was ontzettend droog door uitblijvende regenval het laatste jaar. Door de buien van de afgelopen tijd is het eiland ontzettend prachtig! Dus geniet van de natuur. Neem wel muggenspray mee!

  Enjoy Curacao!

 18. loes says:

  Hoi Sebastiaan,

  Ik begrijp dat het eiland nu op zijn mooist is. Maar als ik zover vlieg wil ik ook graag mooi weer!! Een klein buitje vind ik niet erg.
  Moet ik er dan nu niet naartoe gaan?

  groetjes

 19. Sebastiaan says:

  Loes, het weer doet wat hij wil. Daar heeft niemand invloed op en het is altijd een gok. Gewoon lekker op vakantie gaan wanneer je wil 😉

 20. Kris says:

  Wij gaan begin april naar Curaçao. Welke periode van het jaar heb je eigenlijk het minste last van muggen?

 21. Sebastiaan says:

  In April zit je waarschijnlijk zelfs het beste! Veel plezier Chris. Voor een leuke Vakantievilla google naar Villa Hòfi Karibe

 22. Ronald says:

  Dag Sebastiaan,

  IK wil 31 mei vertrekken naar curacao voor 10 dagen, nu voor spellen ze veel bewolking op de weer site’s zoals weeronline of weerplaza…
  Ik snap wel dat 1,5 week vooruit voorspellen best lastig is, maar kan het een week bewolkt zijn?

  Met vriendelijke groet,

  Ronald

 23. Ronald says:

  Hi Ronald,

  alles kan, het weer doet wat hij wil. Ik kan je dus helaas niet verder helpen, maar ik stel voor gewoon heerlijk te genieten van een week vakantie!

 24. Elke says:

  Beste Ronald,

  Als ik het goed begrijp is het weer nooit te voorspellen op Curacao. Toch twijfel ik enorm. Ik wil rond 15 september op vakantie gaan en ga vooral voor de zon.. Is het beter om deze periode dan niet te gaan, omdat het risico te groot is? officieel begint in oktober het regenseizoen. Of begint dit eigenlijk al eind september? Ik weet dat je geen garanties kunt geven, maar ben benieuwd hoe t bijvoorbeeld vorig jaar was in de derde/4de week van september. Alvast bedankt voor de reactie.
  Groetjes, elke

 25. Diana says:

  Beste,
  Wij willen ook eind september, begin oktober naar Curacao gaan.
  Echt moeilijk om die keuze te maken, omdat ook wij mooi weer willen!

  Raad je het aan of af om te gaan?

  Groetjes Diana

 26. Sebastiaan says:

  Hallo Diana,

  ik raad het nooit af om te gaan. Het kan heerlijk weer zijn in die periode of je moet echt pech hebben. Het is in ieder geval altijd warm en de zee is ook altijd heerlijk.

  Veel plezier!!!

 27. john says:

  Diana,
  er wordt een sterke La Niña verwacht in september. Dus meer orkanen in de regio. Meer wolken en meer regen, maar ook het wegvallen van de wind door een tropical wave in de buurt. Dus nat en erg warm.

 28. john says:

  Foutje, dat is de verwachting 2016. ?

 29. helbie says:

  hoii
  wij willen 16 januari naar curacao. wat voor weer kan ik verwachten? zonnig of juist bewolkt. en is het lekker warm of moet je een jackje aan?

  groetjes

 30. Sebastiaan says:

  Hallo Helbie! Zonnig of bewolkt is moeilijk te zeggen want zelfs weermannen hebben moeite met de dag van morgen. Ga er gewoon vanuit dat het heerlijk weer wordt en dat het lekker warm is. Genieten dus!

 31. Carel says:

  Beste Sebastiaan,

  Een vraagje.
  Wij willen in mei voor het eerst naar Curacao komen voor vakantie. Wij kijken er enorm naar uit, we zijn nu een locatie aan het zoeken. Wij zagen een mooi complex het Blue Bay Resort Curacao, in de review lezen we dat men nogal last heeft van olieachtige stank van de raffinaderij. Is dat echt zo of wordt er overdreven door de toeristen. Ik kijk uit naar jouw antwoord, omdat jij daar woont kan je denk ik het beste antwoord hierover geven. Alvast bedankt.

 32. Sebastiaan says:

  Beste Carel,

  Blue Bay Resort is een prachtig resort met een geweldig strand maar ook de vele activiteiten voorhanden. De verhalen die ik hoor van mensen is dat de overlast er maar soms is, en eigenlijk voornamelijk als het regent en de wind vanuit een ‘foute’ richting komt. Dus ja, het kan voorkomen dat er heel soms overlast is, maar ik weet zeker dat jullie hoe dan ook een super vakantie daar gaan hebben!!

 33. Kris says:

  Hallo,
  Wij gaan begin augustus naar Curaçao, hoe zit het met de muggen dan in die periode ( in verband met zika virus).
  We zijn ban voor de kids, deze reageren allergisch op muggen
  Mvg. Kris

 34. webmaster says:

  Beste Kris,

  muggen zijn voornamelijk aanwezig als het regent. In augustus is het geen regenseizoen dus de kans op muggen is kleiner. Ook is de kans op het oplopen van virussen zoals zyka, chikungunya en dengue groter in het regenseizoen. Echter, we leven hier in de tropen dus een muggenbeet kan altijd voorkomen. Indien er kans is op allergische reacties, dan is het aan te raden preventiemaatregelen te nemen (zoals het dragen van lange kleding, lichte kleuren kleding, deet gebruiken, mosquito net tijdens het slapen).

  Op het moment bijvoorbeeld is het einde regenseizoen, maar zijn er relatief weinig muggen. Persoonlijk hoef ik geen anti muggen spray te gebruiken.

  Geniet van Curacao!!

 35. Esther says:

  Hoi. Wij zijn op dit moment op Curaçao , nadat ik 20 jaar geleden ben vertrokken… Ik moet zeggen dat het erg tegenvalt: zo extreem droog!! Niets groens te ontdekken en Westpunt is in verval… Heel jammer . Heb nog zo uitgeven naar een beetje regen, het eiland snakt ernaar!

 36. webmaster says:

  Hallo Esther,

  je hebt gelijk. Maar dit is de ergste droogte sinds jaren. Persoonlijk, verwacht ik een flink regenseizoen over een paar maanden. Dus hopelijk is alles dan weer super groen.

  Elke regendans helpt!

Plaats een reactie